Wednesday, February 03, 2016

/ Talking / Random Thought 3


Salam 'alaik,

Nak tanya sikit boleh ? Adakah anda seorang ahli usrah ? Best tak ?

Aku tanya ni pun sebab tetiba terlintas tadi, jadi aku bebal sikit la tadi dekat twitter tu. Haha

Usrah ni okey je, tak de salah pun. Tapi make sure la korang selidik dulu, either menepati syariat atau tak. Takut lain pulak yang jadi nanti.

secara jujurnya, aku bukan budak usrah. Secara realitinya lah. Kalau alam maya, ada la join dekat wassep dengan telegram.

Tu pun banyak yang aku tak kasi komitmen. Jarang nak membuka wassep dengan tele tu. Kalau twitter ye, aku bukak hehari. Hahaha

Tapi setakat ni, Alhamdulillah, okey je usrah yang aku join ni. Komitmen pun, boleh lah. cuma aku tak reti nak nyelit je la bila noti laju je masuk.

kadang aku teringin jugak nak join usrah ni, sebab dorang kata best kalau in real life. tapi sampai sekarang tak berkesempatan lagi.

mungkin aku belum sedia lagi kot. But still, bukan budak usrah saja yang baik.

Ubah la mentaliti tu, semua orang baik. Termasuk kau. kadang ada yang join usrah sebab dia mudah terpengaruh dengan suasana sekeliling dia.

kadang suasana ni turut memainkan peranan jugak.

Nak cakap lelebih, aku bukan ada pengalaman pun dengan usrah secara realiti.

Tapi ni cuma luahan aku, is it wrong if I didn't join any usrah in real life ?

Kadang aku lihat, geng geng usrah ni macam nak tunjuk hebat pun ada,

"Weh, usrah aku lebih baik dari dia."
"Usrah dorang teruk lah. Isi pun tak ada."
"Join la usrah kami, insyaAllah akan menjamin syurga. (Erk -_-")
"Dia bukan budak usrah, mesti banyak buat dosa."

Astaghfirullah, apa ni. baru join usrah, dah pandai nak mengkategorikan orang lain. Dah hebat sangat ?

Just stop. Please, berhenti lah membanding bandingkan ni. Kau nak join, kau join la memana kau nak.

Behave sikit.

Bukankah tujuan ditubuhkan usrah itu untuk mencapai keredhaan dan rahmat Allah ?

Bukankah ia untuk mengeratkan lagi silaturahim ?

Bukankah ia ditubuhkan untuk menegakkan Islam kembali ?

Tanya je.

Tapi kenapa masih ada sifat berpuak puak antara kita ?

Geng tudung labuh dengan geng tudung labuh. Memang tak boleh campur dengan geng tudung 45 ? Tanya je.

Kadang dorang ada yang berniat nak berubah. Tapi bila lihat kita macam memperlekehkan mereka, terus dorang batalkan niat tu.

Ingat, jangan sebab kita, dorang makin menjauh dari agama.

Dorang nak berubah, tapi tak tahu nak mula dari mana. Takut dengan keadaan sekeliling. saat ini, sahabat sangat memainkan peranan penting.

kenapa perlu memperlekehkan mereka ? Sedangkan hidayah itu milik Allah.

Kenapa masih mengungkit kembali zaman jahiliyah dia ?

Jangan merasa diri suci, sedangkan masih banyak dosa yang masih belum di cuci.

--------------

See, dari usrah hingga ke tudung labuh hingga ke hidayah. Aku tak tahu la ada kena mengena ke tak.

Dah lah, nanti aku taip bebanyak, lain pulak jadi. Ni pun rasa cam serba salah je sebab aku bukan budak usrah.

Macam biasa, kalau ada salah dan silap, tegur aku dekat twitter, DM aku : @sjmilah_

Adios!